Poze Profesionale - Fotograf Profesionist

Ce inseamna poze profesionale? Cuvantul "profesional" inseamna, dupa DEX, "care tine de o profesiune" sau "referitor la o profesiune". Asadar, poze profesionale sunt pozele facute de un fotograf profesionist.

Intr-o acceptiune mai larga, poze profesionale, inseamna poze de calitate, care sunt net superioare celor facute de amatori.

Sa examinam termenul "calitate" in privinta fotografiilor. Nimeni nu contesta faptul ca fotografiile de calitate trebuie in primul rand sa fie tehnic impecabile. Asta inseamna ca trebuie sa fie clare, sa aiba culori naturale, sa aiba contrast si luminozitate, sa nu contina zgomot de imagine si sa aiba o rezolutie suficienta pentru scopul propus. In aparenta, aceste conditii pot fi indeplinite de un aparat foto DSLR, chiar si de o camera point and shoot de ultima generatie. De aici poate aparea ideea ca nu fotograful face diferenta ci aparatul.

Totusi, cu acelasi aparat foto, un fotograf profesionist va produce poze mai bune decat un amator. Asta pentru ca profesionistul stie foarte clar care sunt limitele unui aparat si nu le va forta. El va folosi in mod inteligent aparatul si se va folosi de experienta pentru a obtine rezultatul dorit, pe cand amatorul va incerca la noroc.

Sa luam un exemplu imaginar: sa presupunem ca se doreste fotografierea unei scene in care mai multi oameni danseaza intr-o sala prost luminata, dar care are efecte dinamice de lumini. Fotograful amator va folosi aparatul pus pe auto, care va decide ca lumina este atat de putina incat la sensibilitatea maxima (ISO 6400) si apertura cea mai deschisa nu se poate obtine expunerea corecta si va folosi flashul. Rezultatul va fi efectul de caverna, adica una-doua persoane aflate mai aproape de aparat vor fi expuse corect si restul se va cufunda in bezna. Poza nu surprinde atmosfera de club si este un semiesec. Fotograful profesionist va intelege ca aparatul greseste cand considera ca nu poate expune corect. 

Imaginea trebuie sa fie intunecata pentru ca asa este scena, doar accentele de lumina date de spoturi sunt cele care trebuie expuse corect. Fotograful profesionist va trece aparatul pe modul manual si va dezangaja flashul, va folosi timpul minim admisibil pentru a ingheta miscarea (regula 1/focala), sa zicem 1/45 s, va folosi maximum de sensibilitatea (ISO 3200) si minimum de apertura si va produce o fotografie care va surprinde exact atmosfera prezenta. Persoanele vor fi mai mult siluetate sau cu accente de la luminile dinamice. Aceasta fotografie este o reusita. Este posibil ca zgomotul sa fie prezent, dar fotograful profesionist stie ca datorita rezolutie mari, prin micsorarea dimensiunilor va obtine o fotografie buna, care poate fi printata la 15x21 cm.
Din exemplu de mai sus se intelege ca nu aparatele fac fotografiile, ci oamenii. Fotograful decide ce si cum.

Dar cand vorbim despre fotografii profesionale nu ne oprim numai la calitatea tehnica. Mai sunt multe alte aspecte care aduc plusuri: calitatea luminii, compozitia si incadrarea, felul in care se pozeaza si multe altele.
aparate foto

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu